Zsugorodó városok

Beszélgetés

Résztvevők: Alföldi György, Szabó Imre (Dunaújváros főépítésze)
Moderátor: Balázs Bálint

07.03. 16:30-18:00, Kisszínpad

 

A rendszerváltás óta a zsugorodó városok egyre nagyobb kihívás elé állítják a kelet-közép európai településeken dolgozókat. Alapvetés, hogy a zsugorodás megállítása érdekében, a városfejlesztésnek egyre inkább – a szigorúan értelmezett új építés helyett – az erőforrásokkal való tudatos gazdálkodásra, a fenntartás-üzemeltetésre, a társadalmi, környezeti kockázatokkal való szembenézésre, a helyi gazdasági szövet erősítésére kellene épülnie. Mi a helyzet Magyarországon? Milyen lehetőségeket, utakat követhetnek a hazai településstruktúra egyes szereplői és a mindennapi életet irányító döntéshozók, szakemberek (építész, tájépítészek, városfejlesztők stb.)? És egyáltalán: merre van a kiút az egyre gyorsabban globalizálódó világban a kis- és középvárosoknak?

Alföldi György, építész, várostervező, a Budapetsi Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának dékánja, a TERC Kiadónál idén megjelent, “Zsugorodó Városok” című tanulmánykötet szerkesztője és társszerzője. Szabó Imre, építész, Dunaújváros főépítésze. 

Balázs Bálint építész diplomáját 2017-ben a BME-n szerezte. Jelenleg építészként és projektmenedzserként dolgozik. Az épülettervezés mellett, főleg a városkutatás és településelemzés, a pszichológia és az építészet határterülete érdekli. Az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola hallgatója, az ELTE EKTI munkatársa.