06.03. Szombat, 17.00-18.30

Kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők
Kőszeghy Flóra, Botzheim Bálint, Schneider Ákos, Bakos Bence  

Moderátor
Hulesch Máté, szerkesztő-újságíró

 

 

 

Mesterséges Intelligencia és építészet

Az Építészfesztivál 2023 esemény keretében a beszélgetés a mesterséges intelligencia építészetre gyakorolt hatását járja körül, azt vizsgálva, hogy a technológia mire használható a tervezésben, hogyan alakít(hat)ja át a szakmát?

Kőszeghy Flóra / építész, képzőművész

Kőszeghy Flóra építészként számos jelentős magyar tervezőirodában megfordult (Erick van Egeraat, Zoboki és Demeter, Tiba Studió, PLANT Atelier Peter Kis stb.). A Studio Kőszeghy vezető tervezőjeként tudatosan foglalkozik napjaink aktuális építészeti kérdéseivel. Alkotói metódusához a festészet és a képzőművészet eszköztárából is merít. Nagy léptékű festményei és installációi a virtuális és a valós tér kapcsolódási pontjain keresztül tárják fel korunk új dimenzióit. Munkáiban a mérnöki és a művészi esztétika egymást kiegészítő, ugyanakkor ellentmondásos kapcsolata van jelen csakúgy, mint a futurisztikus és a klasszikus elemek paradox párhuzamossága.

Botzheim Bálint / építész

Botzheim Bálint az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi kar építésztanára, a Magyar Építőművészet folyóirat főmunkatársa. Szakterülete a parametrikus építészet. Meghatározó alkotói és oktatói tevékenysége mellett, kiemelkedően termékeny publikációs tevékenységet tudhat magáénak.

Schneider Ákos / designkultúra-kutató, esztéta

Schneider Ákos 2022-ben szerzett doktori fokozatot, első könyve „Az emberközpontú tervezés határai – Spekulatív design és poszthumán állapot” címmel jelent meg a Typotex kiadónál. A kortárs design és művészet területén számos szakcikk és interjú szerzője, 2023-ig a Designisso magazin társfőszerkesztője. Írásai az ökológiától a digitális technológiáig vizsgálják a tervezett környezet hatásait és jelenségeit.

Bakos Bence  / matematikus

Bakos Bence jelenleg az ELTE Alkalmazott Matematika Doktori Iskolájának doktorandusza, fő kutatási területe a deep learning alapú orvosi képfeldolgozás. Emellett egyéb projektek keretein belül szerezett tapasztalatot az AI és különösen a neurális hálók más területein (mint például hálózatelemzés, képgenerálás, épületakusztika) való alkalmazásairól. Gyakorlatvezetőként tanít is a témában az ELTE Mathematics Expert in Data Analytics and Machine Learning posztgraduális képzésén.