06.02. Péntek, 10.00-18.00

Konferencia

PROGRAM

10:00 – Megnyitó
10:10 – Keynote előadás
11:00 – I. Szekció: NbS Design
12:30 – Ebédszünet
13:20 – II. Szekció: NbS Projektek
15:15 – III. Szekció: NbS Építőkockák
16:50 – Kávészünet
17:10 – Kerekasztal-beszélgetés: „Utak a természet-alapú várostervezés felé”
17:55 – Zárás, összefoglaló

Konferencia: Building for Revival / Természet-alapú megoldások az ellenálló városokért

Az Építészfesztivál keretein belül megrendezendő egynapos konferencia célja a természet-alapú megoldások előnyeinek, transzformatív potenciáljának ismertetése, valamint minél szélesebb körű alkalmazásának elősegítése.
Az esemény az Építészfórum és az ABUD Mérnökiroda közös szervezésében valósul meg neves külföldi és magyar előadók bevonásával, valamint városi szabályozók, ingatlanfejlesztők, építészek, tájépítészek, piaci szereplők, kutatók, és fenntarthatósági tanácsadók részvételével.
A keynote előadást három szekcióból álló konferenciaprogram és kerekasztal-beszélgetés követi, melyek a témát egyre mélyebb betekintéssel járják körbe, kezdve a rendszerszintű tervezéstől a példamutató hazai és nemzetközi projekteken át egészen a legmodernebb, széleskörűen alkalmazható megoldásokig.

10:00 – Megnyitó

Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert Igazgatója
 Dr. Reith András PhD, ügyvezető igazgató, ABUD – Advanced Building & Urban Design és Dr. Pásztor János, ügyvezető, Építészfórum

10:10 – Keynote előadás 

„Jövőálló város – Mire készüljünk a csapadékvíz gazdálkodásban?”
Barsi Orsolya, a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának Főosztályvezető-helyettese

11:00 – I. Szekció: NbS Design

Prof. Dr. Emanuele Naboni PhD, a Dán Királyi Akadémia professzora; a sydney-i UNSW adjunktusa; az UNIPR egyetemi docense (angol nyelvű előadás)
Dr. Boros Judit PhD, kutató, design stratéga, MOME Innovációs Központ
„Városi terekből természet-alapú helyek: NbS-ek tervezési keretei”
Dr. Fekete Albert, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének Igazgatója
„A klímatudatos tervezésmódszertan pillérei: kutatás és szemléletformálás”
Francisca Tapia, Fenntarthatósági Tanácsadó, ABUD – Advanced Building & Urban Design (angol nyelvű előadás)
„Designing experiences with Nature-based solutions”
Q&A


12:30 – Ebédszünet

13.20 – II. Szekció: NbS Projektek

A második szekció hazai és külföldi jógyakorlatokon keresztül enged bepillantást a természet-alapú megoldások különböző léptékeken való gyakorlati alkalmazásába.
Előadók:
Maria Loreto Flores, társigazgató, Zaha Hadid Architects
(angol nyelvű előadás) „Integrated Design Process for sustainable solutions’’
Szalkai Adrienne, osztályvezető, vezető tervező, BKM Budapest Közművek Nonprofit Zrt., FŐKERT Kertészeti Divízió Tervezési Osztály
„A Pünkösdfürdő park születése – Kihívások, rizikók és sikerek”
Dobos András, építész, LAB5 Architects
„Mátészalka szíve”
Szohr Gábor, okleveles tájépítész, az Újirány alapítója
„Népliget ötletpályázat – Egy városi közpark megújításának ökológiai szempontja”
Kertész Monika, KÉK – Kortárs Építészeti Központ
Q&A

15:15 – III. Szekció: NbS Építőkockák

A harmadik szekcióban azokról az innovatív, a piacon már könnyen elérhető termékekről és szolgáltatásokról lesz szó, melyek lehetővé teszik a természet-alapú megoldások széleskörű alkalmazását épített környezetünk ellenállóbbá tételének érdekében.
Előadók:
Pataky Rita, okleveles építészmérnök, Széchenyi-díjas egyetemi mestertanár, ZÉOSZ
„Zöldszerkezetek – mik ezek, miért van szükség rájuk, hogyan tudják befolyásolni a település klímáját?”
Dezsényi Péter, okleveles kertészmérnök, ZÉOSZ
„Hódító zöldtetők -típusok, piaci körkép, költségek, szabályozás és támogatás, magyar sajátosságok”
Szentkirályi-Tóth Ferenc, okleveles tájépítész, Green Wall Design Kft.
„Zöldhomlokzatok Magyarországon – hazai körülmények között bizonyítottan működő, innovatív és könnyen elérhető termékrendszerek bemutatása”
Csabina Péter, kertépítő szakmérnök, Green Tech Concept Kft.
„Zöldtetők praktikuma – lefolyáslassítás zöldtetőkkel, bioszolár (napelemes) zöldtetők”
Q&A


16:50 – Kávészünet

17:10 – Kerekasztal-beszélgetés: „Utak a természet-alapú várostervezés felé”

Moderátor: Bukovszki Viktor, Szenior Fenntarthatósági Tanácsadó, ABUD

Résztvevők:
Barsi Orsolya, a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának Főosztályvezető-helyettese
Nagy Iván, fejlesztési igazgató, CPI Hungary Kft.
Szohr Gábor, okleveles tájépítész, az Újirány alapítója
Dr. Reith András PhD, ügyvezető igazgató, ABUD – Advanced Building & Urban Design

 

17:55 – Zárás, összefoglaló

Bukovszki Viktor, Szenior Fenntarthatósági Tanácsadó, ABUD

Dr. Boros Judit PHD / kutató, design stratéga, MOME Innovációs Központ

Boros Judit design kutatással foglalkozik, leginkább az épített és a természetes környezet közötti interakciók érdeklik. 2022-ben fejezte be PhD tanulmányait a CEU Környezettudomány és Környezetpolitika tanszékén, mely során azt vizsgálta, hogy a design miként járulhat hozzá a városi ökoszisztémák fenntartásához és fejlesztéséhez, ‘természet-alapú megoldások’ alkalmazásaként. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjában dolgozik, a természetközeli városi terek kialakításának ‘placemaking’ eszközeit kutatja.

Prof. Dr. Emanuele Naboni PHD / a Dán Királyi Akadémia Egyetemi Docense

Dr. Emanuele Naboni, aki a várostervezés és építéstechnológia kiemelkedő tudósa.
Munkássága során az építészet és várostervezési gyakorlat éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását kutatja. 2010-től a Dán Királyi Akadémia docenseként szolgál, 2021 óta az UniPR és az SOS Mario Cucinella kötelékeiben tevékenykedik, valamint adjunktusi pozíciókat tölt be a Berkeley Egyetemen és a Sydney-i Egyetemen (UNSW). Dr. Naboni olyan neves intézményekben is dolgozott már, mint a szingapúri ETH Future City, az AA és az EPFL. Oktatói meghívást kapott számos intézmény: a TU Delft, az Aalto Egyetem, a Szingapúri Nemzeti Egyetem, a Nottinghami Egyetem, a Sevillai Egyetem, a Sydney-i Egyetem, a Stuttgarti Egyet, a Toronto Metropolitan Egyetem, és az IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) intézményeibe. Kíváncsian várjuk előadását

 

Fekete Albert Phd, DLA, / igazgató, MATE, Tájépítészeti Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének

Fekete Albert Phd, DLA, okleveles tájépítész mérnök, egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének igazgatója. Tájépítészeti szakterületen PhD, építőművészetin pedig DLA fokozattal rendelkezik. A Magyar Kertörökség Alapítvány alapító tagja és kurátora. Széleskörű hazai és nemzetközi egyetemi oktatási és kutatási tapasztalattal, szerteágazó nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

🎋 A 2000-ben létrejött Lépték Terv Tájépítész Iroda, illetve ennek fiókjaként 2007-ben kiépített, erdélyi székhelyű AB PLAN SRL Tájépítész Iroda alapítója. Tájépítész vezető tervező, szakértő történeti kertek szakterületen, több tucat hazai és nemzetközi megvalósult munkával és tervezői tapasztalattal, többek között Romániában, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban Az Év tájépítésze díj nyertese 2012-ben (egyénileg) és 2017-ben (a Lépték terv Tájépítész Irodával) illetve a 2014-es Europa Nostra díj nyertese. A Magyar Tájépítész Szövetség vezetőségi tagja és az IFLA Europe magyarországi képviselője.

Dobos András / építész,  LAB5 architects

Dobos András a LAB5 architects egyik igazgatója. Előadását a pénteki konferencia második, NbS projektekről szóló szekciójában hallhatjátok, melyben „Mátészalka Szíve” elnevezésű, győztes térépítészeti tervpályázatuk természet-alapú megoldásait ismerteti.

🌿 Dobos András BME-és tanulmányait 2003-ban végezte el, Erasmus ösztöndíjjal Spanyolországban volt hallgató. Első tapasztalatait a budapesti Zoboki és a moszkvai Erick van Egeraat irodákban szerezte nagy léptékű feladatokon, majd 2008-ban barátaival megalapította saját irodáját. András a mai napig a LAB5 architects egyik igazgatója, a mindennapi munka részese. A stúdió különböző léptékű és funkciójú feladatokon dolgozik, híres a belső és külső építészeti megoldások „zöld” megközelítéséért nem csak szó szerinti, hanem metaforikus, művészi értelemben is. Mottójuk, „working on both sides of the wall” jelzi elhivatottságukat az interdiszciplináris és integráns kalandok irányában.

Francisca Tapia / fenntarthatósági tanácsadó, ABUD Mérnökiroda

Francisca Tapia az ABUD fenntarthatósági tanácsadójaként elsősorban azzal foglalkozik, hogy a természet-alapú megoldások és a mikroklíma elemzés hogyan integrálható építészeti és városépítészeti projektekbe, továbbá, hogy hogyan válhat a zöld infrastruktúra a felújítási folyamatok részévé.
Az EURAC kutatóközpontjában készült diplomamunkája nyomán kutatóként azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a városi zöldítés a mikroklímára, és hogyan valósíthatók meg zöldtetők olyan ipari területeken, mint például Bolzano-South (Olaszország). PhD kutatásának célja a természet-alapú megoldások értékelési és ellenőrzési keretrendszerének kidolgozása.
Francisca előadása az első szekcióban lesz (angol nyelven), amely az NbS átfogó tervezési módszertanáról szól. Előadásának címe: „Designing experience with Nature-based Solutions”

Maria Loreto Flores / associate director, Zaha Hadid Architects

A chilei születésű Maria Loreto Flores építész diplomáját az Chilei Egyetem Építészeti és Urbanisztikai Karán szerezte, az Építészeti és Urbanisztikai Tervezési Kutatólaboratórium (DRL) mesterképzését pedig a Londoni Építészeti Szövetségnél végezte. Tanított építészeti design stúdióban Chilében és az Egyesült Királyságban, vendégkritikus volt olyan chilei, argentín, britt és amerikai intézményekben, mint az Architectural Association, a Bartlett School of Architecture (London) vagy az UNC Charlotte (Észak-Karolina, USA). 2006-ban csatlakozott a Zaha Hadid Architects (ZHA) építészirodához, ahol azóta a legkülönfélébb projekteket menedzselte Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten. Elsősorban nagy volumenű munkákon dolgozik, ahol szakértelmével a komplex geometriájú épületek tervezését és kivitelezését támogatja, és multidiszciplináris csapatokat irányít jelentős mestertervek, toronyépületek, kiállítási csarnokok és kongresszusi központok megvalósításában.

Munkái közé tartozik a luxus kategóriájú makaói Morpheus Hotel (Kína), a Pierresvives épületkomplexum Franciaországban, és a d’Leedon lakókomplexum Szingapúrban.
Tagja a ZHA alacsony szén-dioxid-kibocsátást ösztönző kezdeményezésének és a Women in Architecture UK (WIA UK) irányító bizottságának.

Bukovszki Viktor  / az ABUD szenior fenntarthatósági tanácsadója

Bukovszki Viktor urbanisztikai és technológiaelméleti területen végez kutatásokat, jelenleg az ABUD – Advanced Building & Urban Design és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) alkalmazásában áll. Fő kutatási területe a környezeti javak közösségi igazgatásának technológiai megoldásai, amelynek keretében arra keresi a választ, hogy a digitalizáció, a különböző platformok, a mesterséges intelligencia, vagy a blokklánc alkalmazásával hogyan segíthetjük elő az olyan közösségi irányítórendszerek, mint például az energiaközösségek vagy a környezeti javakhoz való hozzáférés demokratizálását. Missziója, hogy a városok hatékony, igazságos, közösségi irányításának feltételeit megteremtse.