06.03. Szombat, 13.00-14.30

Kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők
Nagy Csaba, Hatvani Ádám, Etentuk Inemesit, Vámosi Attila, Erhardt Gábor

Moderátor
Pleskovics Viola

 

 

 

Építész a médiában – Tervezőként a sajtó útvesztőiben

Az Építészfesztivál 2023 esemény részeként arra keressük a választ, hogy:
Van-e kapacitása egy építészirodának a sajtó és közösségi média jelenlétére fókuszálnia?
Ha teheti, hogyan dolgozik projektbemutatóinak fejlesztésén és a sajtóval való kapcsolattartásán?
Milyen szempontok szerint koncentrálhat a közösségi médiára, és ki menedzseli ezt irodán belül?
Építhet-e konkrét stratégiát a műveiről megjelenő cikkek, hírek, kritikák és social media megjelenések terén?
Hogyan lehet egy építésziroda hírnevéért megküzdeni az országos sajtóban?
Milyen helyet foglal el a projektmenedzsmentben az építész és annak szerzői joga?
Áttérünk azon esetekre is, ahol nem biztos, hogy az építész kezében van az irányítás. Napjainkban, amikor a legnagyobb beruházások mögött gondosan felépített külső és belső kommunikációs stratégiák állnak, az építész neve van, hogy fel sem tűnik a sajtóanyagokban, vagy éppenséggel nekik nincs engedélyük nyilatkozni még a szakmai média számára sem.
A kerekasztal résztvevői közé egy-egy neves, a szakmán kívül a médiában is ismert építészt, valamint olyan kommunikációs szakembereket kértünk fel, akik építész vagy kivitelező irodák sajtómegjelenéseiért is felelnek.

Nagy Csaba / építész, az Archikon alapítója, vezető tervezője

Nagy Csaba építész, az Archikon egyik alapítója, vezető tervezője. Ybl-díjas, 2018 óta pedig Prima Primissima díjas építész, a MÉSZ elnökségi tagja. Pályáját számos, az Archikon építésziroda munkái kapcsán kapott építészeti, ingatlanfejlesztési és egyéb díj is kíséri, több mint 60 hazai és nemzetközi díjat nyert csapatával. Irodája a média és építészet kapcsolatát kiemelő Média Építészeti Díjának egyik rekorder nyertese, ezen kívül nemzetközi lapok elismeréseinek is begyűjtője, jelenleg az Architizer A+Awards platform Közönségdíjának döntőjében is szurkolhatunk az Archikon egyik épületéért.

Hatvani Ádám / építész, a Sporaarchitects alapítója, vezető tervezője

Hatvani Ádám építész, a Sporaarchitects egyik alapítója, vezető tervezője. A Sporaarchitects a hazai és a nemzetközi sajtó rendszeres szereplője. A széles közönség, valamint az országos és nemzetközi sajtó a 4-es metró Fővám téri és Szent Gellért téri állomása miatt is ismerheti, de a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő elnyerte a nagyközönség szívét, a Média Építészeti Díján pedig fődíjat nyert. Az iroda ezen kívül szintén olyan nemzetközi építészeti platformok díjait mondhatja magáénak, mint az Archdaily – Building of the Year, az Architizer A+ awards zsűri és közönség díja, vagy a RIBA Award for International Excellence elismerése.Etentuk Inemesit / művészet menedzser és tanácsadó, a BORD Építész Stúdió kommunikációs vezetője

Etentuk Inemesit az ELTE jogi karán végzett, majd később a MOME-n szerzett diplomát művészetmenedzser szakon. Az Artlocator magazin alapító-főszerkesztője, nevéhez számos kulturális rendezvény és kiállítás kapcsolódik. Jelenleg a magyar sajtóban rendszeresen kiemelt helyet foglaló BORD Építész Stúdió kommunikációs vezetője is. A fővároson kívül Debrecenben és Zürichben is irodát létesítő BORD Építész Stúdió a hazai nagyberuházásainak reprezentatív megjelenései mellett olyan kiemelt, nemzetközi média kitüntetéseket is mondhat magáénak, mint az Aquaticum Strandfürdő Architizer szakmai zsűri díja, de ugyanezen munka egészen unikálisan a RIBA Journal címlapjára is felkerült, valamint részletes bemutató is készült róla lapjain.

Vámosi Attila / a DVM Group kommunikációs és marketing igazgatója

Vámosi Attila, kommunikációs és marketing igazgató. Több éves, építőiparban szerzett tapasztalata után jelenleg a DVM group, integrált építészeti és építőipari szolgáltatásokat nyújtó, s a főváros legismertebb irodáit, szállodáit és luxusingatlanjait is jegyző iroda kommunikációs és marketing igazgatója.
„Számomra az építészet és az építőipar egy művészet, egy olyan terület, ahol rengeteg ember közös munkája során valami új, valami különleges születik. Művészet, csakúgy, mint a kreatív szövegírás és a klasszikus újságírás. Mindkettő folyamatosan formálódik. A szakmai munkám – vagy nevezzük hitvallásomnak – leginkább azt célozza, hogy ezek a területek nagyobb megbecsülésben részesüljenek, hiszen hatalmas hatást gyakorolnak a mindennapjainkra.”

Erhardt Gábor / építész a Mathias Corvinus Collegium Építészet és emlékezet műhelyének vezetője, az AXIS Építész Iroda Kft. egyik vezető tervezője. 2018-ban a mádi Rákóczi-Aspremont kúria felújításáért Pro Architectura díjat, 2021-ben pedig Ybl Miklós díjat kapott. Tervező építészként a Tokaj-hegyaljai borvidéken valósultak meg közösségi és borászati épületei, műemlék felújításai. Emellett építészetelméleti kutatással is foglalkozik, az év elején jelent meg az általa (Salamin Ferenccel közösen) szerkesztett Tokaj – A borvidék építészete című könyv. Az Óbudai Egyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen óraadó tanárként a Szerves építészet című tantárgy oktatója, illetve a Kós Károly Alapítvány által működtetett orszagepito.net honlap felelős szerkesztője.