06.03. Szombat, 15.00-16.30

Kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők
Erő Zoltán, Smiló Dávid, Takács Ákos, Kortinus Gábor, 

Moderátor
Borenich Levente építész, szerkesztő-újságíró

 

 

 

Harc a köztérért – Lehet a Duna-korzó Budapest főtere?

Az Építészfesztivál 2023 esemény keretében a Sofitel szálloda és a Duna-korzó konkrét példáján keresztül beszélgetünk arról, hogy miért képtelen az építész szakma és a társadalom a város nagyléptékű projektjeinek alakulására hatással lenni?
A város közterei egyre szűkülnek a fokozódó turisztikai nyomás, a növekvő kommodifikációs hatás és a profit maximalizálás logikája alapján épülő, utcától elzárt, szigetszerű épületek miatt.
Milyen út vezet a tudatos, demokratikus várostervezéshez, amely egy szűk politikai és gazdasági elit helyett az átlagos városhasználó érdekét képviseli?

Erő Zoltán / építész, urbanista, Budapest főépítésze, a Palatium Stúdió társalapítója és a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora

Erő Zoltán a Budapest Műszaki Egyetemen szerzett építészdiplomát, majd később a Leuveni Katolikus Egyetemen folytatott posztgraduális tanulmányokat. Ezt követte a Palatium Stúdió Kft. megalapítása, amelynek legismertebb munkája a 4-es metróvonal pályázaton elnyert generáltervezése, illetve több állomás építészeti tervei. 2020. február elseje óta Budapest főépítésze.

Smiló Dávid / építész, a Paradigma Ariadné építésziroda társalapítója


Smiló Dávid
2016-ban Csóka Attilával és Molnár Szabolccsal közösen megalapította a Paradigma Ariadné építész stúdiót, ahol tervezéssel és a szakmához kapcsolódó kulturális tartalom gyártásával foglalkoznak. A 2021-es Velencei Építészeti Biennálé Othernity című magyar pavilonjának társkurátora volt.

Takács Ákos / építész, a MÓKEMBÉ kollektíva társalapítója és a MOME oktatója

Takács Ákos a tervezés mellett – amelyet a Mókembé építészkollektíva tagjaként folytat – a MOME-n tart előadásokat a (város)építészet társadalomtörténetéről, illetve a Partizán csatornáin elérhető A város másik oldalán című podcast egyik szerkesztő-műsorvezetője.Kortinus Gábor / építész, a Bánáti + Hartvig építésziroda partnere