Dunaújváros szocreál öröksége

Beszélgetés

Résztvevők: Kovács Dániel, Kuslits Tibor, Végh Árpád
Moderátor: Böröndy Júlia

07.03. 19:00-20:30, Kisszínpad

IDEOLÓGIA / Milyen hatással van a kultúrára, ha felülről beavatkozik a hatalom? A minden művészeti ágra kiterjedt szocialista realista stílusdiktátum mind formavilágában, mind tartalmában erős kereteket adott a művészek alkotószabadságának. A beszélgetés egyik témája az érára jellemző ideológiai kötöttség és ennek művészetre, társadalmi gondolkodásra gyakorolt hatásai lesznek. 

INTERMEZZO / A néhány évig tartó, mesterségesen létrehozott szocreál egy rövid közbevetésként ékelődik be a 20. századi modern építészeti áramlatok közé. Ez az intermezzo nemcsak a városképekben, de az építészek egyéni életútjában is egyaránt megjelenik. A beszélgetés során körbejárjuk, hogyan volt lehetséges a váltás, milyen kompromisszumokat szült, illetve miképp lehetett mégis „belelopni” az építészetbe a modern jegyeket. 

IDENTITÁS / Sztálinváros szocialista újvárosként a szocreál (város)építészet páratlan példáit vonultatja fel. De milyen hatással van ez a helyi identitásra? Mennyire tudatos a lakosság városuk történetével kapcsolatban? Lehet-e egyáltalán hatással a stílus arra, hogyan definiálja magát a város? Július 3-án erre is próbálunk választ kapni.

Fotó: Építészfórum

Kovács Dániel művészettörténész, kurátor, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ munkatársa.Végh Árpád, a II. világháború utáni magyar építészet, ezen belül Weiner Tibor munkásságának kutatója, a Lechner Tudásközpont építészettörténésze. 

Kuslits Tibor építészmérnök, műemléki és örökségvédelmi szakértő, 1998-tól 13 éven keresztül Sopron főépítésze, a győri Széchenyi István Egyetem Építészettörténeti és Városépítési Tanszékének mestertanára, jelenleg Érd főépítésze. Előadási közül meg kell említeni a Sztálinváros – és általában a „létező szocializmus” – építészetével kapcsolatos, rendkívüli gondossággal és tárgyilagossággal körüljárt témát, amely hazai és nemzetközi szinten is kiemelt figyelmet kapott.

Böröndy Júlia idén szerezte meg diplomáját a BME Építészmérnöki Karán, tanulmányai alatt a szocialista építészet jelenkori megítélését kutatta. 2019-ben kezdett el foglalkozni budapesti szocreál lakótelepek kortárs értékelésével, mely egy TDK-dolgozatés egy KÉK városi séta alapját is adta.