BudaPesme feat Kisgyörgy Ilka & Ion Curteanu

06.03. 19:00

A BudaPesme duó tagjai, Varga Veronika énekes- nagybőgős és Réti Benedek tangóharmonikás a balkáni kultúra szerelmesei. Habár rajongásuk mögött nem rejlenek családi szálak, mégis, legfőbb céljukként tűzték ki, hogy a lehető legéletszerűbben sajátítsák el ennek a térségnek zenei stílusait, autentikus előadásukba egyúttal belecsempészve egyéni mikrokozmoszukat is.

Koncertjeiken szerb, makedón, görög és bosnyák tradicionális és művészi dallamok hangzanak el, melyek főképp a Balkán és a Mediterráneum egykori kávéházi kultúrájához, a kafanához és a kafe amanhoz kötődnek. Éppen ezért Veronika és Benedek előszeretettel játszik kis kávézókban, bárokban és kulturális terekben, ahol a hallgatóság közelsége még személyesebbé, még élőbbé teszi a megszólaló dalokat. Repertoárjukban különösen fontos szerepet kap a bosnyák sevdah és a görög rebetiko műfaja.

A BudaPesme névben megtalálható a formáció „otthona”, Budapest, amelyhez a szerb pesme, azaz dalok szót illesztették, felhívva a figyelmet repertoárjuk eredetére.

Meghívottjaik, Kisgyörgy Ilka (ének) és Ion Curteanu (cimbalom) a román és moldáv népzenén alapuló Taraf de Akácfa zenekar tagjai. A Veronika és Benedek előadásában már jól ismert színes balkáni paletta ebben a közreműködésben egy újabb színfolttal, a lăutarească világával bővül, kiemelve a kétszólamú éneklés báját és a két hangszer egyedi összhangzását.

Kisgyörgy Ilka, erdélyi születésű énekes a zenei pályára viszonylag későn, a mérnöki tanulmányainak befejeztével lépett. Kolozsvári egyetemi éveit követően Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolán tanult jazz éneket, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére is. A jazz tanulmányaival párhuzamosan a népzenei érdeklődése is gazdagodott. Habár a román zenéhez családi szálak őt sem kötik, de úgy véli, hogy ez a zenei világ nagyban gazdagítja kulturális identitását.

A klasszikus zenei háttérből érkező Ion Curteanu az anyanyelve által is elsajátította a moldáv népzenét, de érdeklődésének szerves részét képezi a román népzene is. Tanulmányait a chișinau-i Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte 12 évesen, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2017-ben a legmagasabb kitüntetéssel szerzett BA-diplomát, és jelenleg doktorandusz hallgató. Ion kiváló moldáv cimbalmos mester, Valeriu Luța tanítványa, de aktív előadója kortárs műveknek is. Magával ragadó előadásainak köszönhetően számos díjat tudhat magának.

 

Varga Veronika (ének)

Kisgyörgy Ilka (ének)

 Réti Benedek (tangóharmónika)

 Ion Curteanu (cimbalom)